GANDANTA   KFT

                                               

                                                     Burkoló munkafolyamatok

 

1. Alapozás

Egy alapos takarítás után, teljesen tisztának tűnhet a felület, azonban még mindig rengeteg por van rajta. Az alapozó elsődleges funkciója az, hogy megkösse a "láthatatlan port" a felületen. Ezenkívül mélyen behatol a porózus felületbe, megerősítve azt. Alapozó nélkül a por taszítani fogja a ragasztót és nem tapad meg a felületen. A nem kellően megerősített vakolat pedig a ragasztás elengedését eredményezheti. Vízesedésnek kitett felületeken (pl.: víz szigeteletlen terasz) alapozó csak körültekintően alkalmazható. Mert a legtöbb mélyalapozó nem alkalmas ilyen felületekre, "visszaolvad" amiáltal csökkenti a burkoló lap ragasztó tapadását.  Az alapozót "filmképződés" mentesen kell teríteni, ami a gyártó által előírt mértékü higitással érhető el.
 
2. Felület kiegyenlítés
 
Sokszor látszólag egyenesnek, simának  tűnik a fal (aljzat), azonban ha egy két méteres élvonalzóval megvizsgáljuk előbújnak a hibák. A kőműves munkafolyamat nem kellő odafigyeléssel  történő kivitelezés eredménye ez. Egyenletlen felületre nem lehet szépen, hibátlanul dolgozni. Még a lapok ki-ki emelgetésével sem érhető el a precíz munka! A végeredmény szempontjából a felület kiegyenlítés az egyik legfontosabb munkafolyamat! Felület kiegyenlítést a ragasztó két irányú lehúzással lehet biztosítani, legalább két méter hosszú lehúzóléc segítségével. Még a padloponnal kiegyenlített felület után is kiegyenlítést kell végezni, mert a padloponozást végző kollegák nincsenek birtokában a helyes kiegyenlítés szakmai fogásának. Csak "nagyüzemi" padloponozás után lesz a felület  kellően sík (egy felület egy öntés) Ha kételyei lenne hogy egy drágának mondható művelet után mint a padloponozás, újabb kiegyenlítésre van szükség, akkor egy legalább kétméteres pl: vízmértékkel vizsgálja meg a felületet személyesen! Csodálkozni fog! Ne tévessze meg a felület simasága!

3. Víz szigetelés vizes helységekben

Vizes helységekben a kiömlött, kipancsolt  víz főleg ha az nagyobb mennyiségű, akár a fugákon keresztül is átszivároghat. Átáztatva a falat, előbb-utóbb megjelenhet a szomszédos falfelületen is. A burkolat alatt pedig elindul a különböző gomba telepek kialakulása. Például egy épített zuhanyzóban, ahol állandó víz tömegnek van kitéve a burkolat elengedhetetlen, hogy burkolás előtt  védjük a falakat vízszigeteléssel.  Két konponensü vízszigetelővel két rétegben tökéletes víz szigetelés készíthető. Lehetőség van kenhető fólia  szigetelés alkalmazására, kisebb vízterhelésnek kitett felületekre. Épített zuhanyzó tálcáját alkalmasabb két konponensü vízsigetelő szigetelni. Igaz drágább, de elkerülhető a kellemetlen következmény, aminek helyre hozása jóval drágább!

 

 
4. Burkolatterv
 
Vannak olyan esetek, amikor összetett burkolatról beszélhetünk. Tele van extrákkal, különleges lapokkal vagy mintákkal. Az ilyen terveket általában hivatásos burkolattervező készíti. Ezek a rajzok a legtöbb esetben előbb elkészülnek, mint ahogy az épület alapozása kész lenne, ebből következően vannak eltérések a rajz és a valóság között, így nem hagyatkozhatunk rá feltétel nélkül. Tehát, akár van kész rajzunk, akár nincs, a burkolattervet el kell készítenünk. Amennyiben viszonylag egyszerű burkolatról van szó, burkolatkiosztást akkor is kell készítenünk, még mielőtt egyetlen burkoló lapot is leraknánk. Lehet, hogy időigényesnek tűnik ez a folyamat, mégis sokkal logikusabb, mint a lerakott lapokat felszedni és újra rakni. Érdemes figyelni a szimetrikus burkoló lap kiosztásra. 
A burkolat "null" pontok, igazodási pontok feltétlenül a megbeszélés tárgyát képzik. 

 

5. Viszonyítási pontok meghatározása

A viszonyítási pontok adják meg a burkolat felhelyezéséhez az alapvető támpontot. Falfelület esetén szükségünk van egy stabil vízszintes vonalra, amihez igazítani tudjuk a burkolatot. Egyes burkolók fentről szeretik kezdeni a burkoló lapok ragasztását, ez esetben elengedhetetlen a jó ragasztó használata és a vízszint folyamatos ellenörzése. Alulról kezdve a ragasztást lényegesen stabilabb vízszintel lehet dolgozni. Mindkét ragasztási módszernek megvan az előnye és hátránya.  Aljzatnál is mintafüggő a viszonyítási pont meghatározása. Fontos szempont lehet a szimmetria, esztétika, ízlés s mivel ezek nem feltétlen találkoznak egymással, ezért burkoláselkezdése előtt feltétlenül megbeszélést igényel. 

 

6. Ragasztás

A ragasztó minősége, összetétele a burkoló lapok nagyságától, anyagától és a külső mechanikai és hydro terheléstől függ. Beltérben a padló fűtés, kültérben a sokszori fagyási-olvadási periódusok, napsütés miatti hőmérséklet különbség váltakozás veszi igénybe a mechanikai terhelésen kívül a burkolatot. Kellő figyelemmel kell kiválasztani a burkoló lap ragasztót!
Ki ne hallott volna már kopogó lapokról, kirepedt fugákról, felfagyott teraszról. 
Ez nem csak kellemetlen hanem drága is, gondoljon egy estleges későbbi javítás költségére. Még burkoló kollegák is sokan vannak akik nem megfelelő minőségű ragasztót választanak. Az ügyfelek pedig azért hajlanak az olcsóbb minőség felé, mert nem értenek hozzá, vagy a pénztárcájukat akarják kímélni. Pedig: Hosszú távon remek befektetés a jó minőségű ragasztó használata! 
Azonban van egy titok amit kevesen alkalmaznak: 
Még gyengébb minőségű ragasztóval is lehet tartós igénybevételnek kitett burkolatot készíteni: Kétoldali ragasztási technológiával. 
Egyszerűbben: A burkoló lap hátuljára és a burkolandó felületre is ragasztót kenünk. Így a ragasztóból a tapadásért felelős összetevő hiánya nem okoz elégtelen tapadási problémát. Egyébként profi ragasztóval is lecsökkenhet a tapadás erőssége. Például: erős napsütésben őszi hidegben, szeles időben stb. A kétoldali kenés mindenképp jó technológiának számít,  a folyékony ágyas ragasztó alkalmazásán kívűl.
 
7. Fugázás
 
A fugázás a burkolat elkészítésének következő állomása. A felület és a fugák tisztítása elengedhetetlen művelet a fugázás megkezdése előtt. Porszívó segítségével eltávolítható a fuga réseiből a nem kívánt ragasztó maradvány illetve összegyűlt kosz. Egy jól elkészített fugát kötés után még szikével is nehezen lehet felsérteni.  Semmi képp sem porlik és söprűvel nem lehet kisöpörni. Mert ez rossz jel. Az elkészült fuga minőségét több tényező is befolyásolja: Kereskedelmi forgalomban sajnos sok alacsony minőségű fugázó anyag található. Az előírásnak megfelelő mennyiségű tiszta vízzel kell keverni. Sok burkoló meglepődne ha betartaná az előírásokat. Bár gondolom a túl higitott fugával könnyebb dolgozni. Ugyanakkor a többlet víz okozza a porló felületet. A túlzott felület mosás is okozhat fuga gyengülést. Sőt erős napsütéstől, esőtől is óvni kell az elkészült burkolatot! Egy jó tanács fuga választáshoz: Aljzatra válasszon sötét színárnyalatot mert a későbbi koszolódáskor, vegyszeres felmosásoktól előbb elsárgul majd megszürkül a fuga színe. A fuga tisztító eszközök, szerek roncsolják a fuga felületét! 

 

8. Negatív élek szilikon feltöltése

Különböző mozgású felületek találkozásánál a merevebb fuga idővel megrepedhet. Érdemes a falak találkozásánál, negatív éleknél rugalmas kötést biztosító, a fugával azonos színű szilikonnal feltölteni. Ez egy kényes burkoló feladat. Azonban megfelelő burkoló lehúzó szerszámmal, és kifinomult  burkolás technikával esztétikus, egyenletes fuga készíthető szilikonból.