GANDANTA   KFT

                                                     HŐSZIGETELÉS

                        Miért fontos a jó hőszigetelés ?Hogy lakásunkban mindig kényelmesen érezzük magunkat, nagyon fontos dolog, hogy az évszakok és az időjárás folyamatos változásai ellenére stabilan optimális hőmérsékletet tartsunk fent otthonunkban. A megfelelő hőszigetelés hiányában ingadozik a hőmérséklet, kellemetlenül fagyos lesz a klíma a zord téli időszakban, míg a nyári évszakban a napos idő, az évről-évre egyre emelkedő csúcshőmérsékletű nyári kánikula által kibírhatatlan forróság önti el otthonunkat. Fontos tudni, hogy a szükséges hőszigetelés megvalósításával a házaink táján elejét vehetjük a szélsőséges klímaviszonyoknak.

Évszaktól függően, a hideg-meleg váltakozása miatt a falaink is változnak. Nyáron domború, míg télen homorú lesz. Hosszú éveken át történő mozgások meggyengíthetik a falaink élettartalmát, amely egy hajszálrepedéstől egészen termetes repedésig is eljuthat. A szigetelő rendszerek a fagyhatár kiterjesztése miatt a gépészeti csöveink fagyveszélyét is csökkentik.


                                      Energia megtakarítás utólagos hőszigeteléssel


Nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy minél régebb építésű egy ház, annál egyszerűbben lehet utólagos hőszigetelés révén energia-megtakarításokat elérni vele. A legtöbb magyar kertes ház esetében az olyan fafelületek mennyisége, amin keresztül jelentős hő veszteség éri a házat, több mint 100 m2! Azonban az utólagos hőszigetelés körültekintő végrehajtása által akár a felére csökkenthetőek a fűtési (vagy nyáron a klímaberendezés által a hűtési) energiák, és a hozzájuk kapcsolódó – gyakran igen borsos – költségek.


                                              Hol érdemes hőszigetelnünk ?


 

Egy épület hő vesztesége az alábbi utakon távozik:

  • falakon keresztül: -40%
  • tetőn keresztül: 20-30%
  • ablakokon át: 15-25%
  • padlón, födémen: 10-15%
  • a maradék pedig a kéményen keresztül, tiszta hő kibocsátás formájában és a fűtési rendszer hatásfokán múlik.

Éppen ezért, otthona felújításának esetén nem elegendő csupán a homlokzat megfelelő hőszigetelése, illetve az előállt hőszigetelési károk orvoslása, hanem teljes körű munkálatokat tanácsos végezni. Ebben az értelemben szükséges a tető, illetve a födémek hőszigetelése, illetve a régi, vagy károsodott nyílászárók cseréje, javítása. Csak így érhető el eredményes energia-megtakarítás.

 

 

                              A hőszigetelés kivitelezés folyamata

 

 

 

A hőszigetelés kivitelezése 9 fő szakaszból áll polisztirol alapú homlokzati hőszigetelés esetén. Összefoglaltuk, melyik szakaszban, mire kell figyelni, hogy a végeredmény szakszerű és hibátlan legyen:

 

                                                  I. A falfelületek előkészítése

 

Új épületek esetén a polisztirol lapokat közvetlenül a tégla falazatra kell ragasztani.Érdemes azért ellenőrizni, hogy a fal egyenletesen sík-e és valóban függőleges. Amikor azonban régi épületeket látunk el homlokzati hőszigetelő rendszerrel, nagyon fontos az alapfelület biztosítása. El kell távolítani a málló vakolatot, mert csak jó minőségű, száraz vakolaton lehet hosszútávon is jó minőséget biztosítani. Az állványozás során gondoskodni kell a munkaterület és a nyílászárók teljes takarásáról.

- hőszigetelés kivitelezés hiba: a felületet nem készítik elő rendesen, málló, poros falra ragasztják a polisztirol lapokat, a végeredmény pedig az, hogy a hőszigetelés bármelyik pillanatban leválhat a falról.

 

                                                       II. A kezdőprofil rögzítése

 

A kezdőprofil elhelyezésénél minimum 30 cm lábazat magasság szükséges. A kezdőprofilnak kitüntetett szerepe miatt nyílegyenesnek kell lennie, ezért ha egyenetlen a fal, akkor a rögzítési pontoknál hézagolni kell.

- hőszigetelés kivitelezés hiba: a kezdőprofil nem tökéletesen vízszintes.

 

                                                 III. A polisztirol lapok felragasztása

 

A hőszigetelőlapokra a ragasztót úgy kell felhordani, hogy a felületüknek több, mint 40%-a érintkezzen a fallal. A felhasznált ragasztó mennyisége szinte mindig több, mint ami a csomagoláson fel van tüntetve, hiszen a fal egyenetlensége nagyon sok ragasztót felvesz. (általában 4 kg/m2 fogy el). A lapok ragasztása a kezdőprofiloktól indul, fektetve, tökéletesen hézagmentesen kell egymáshoz illeszteni őket. A ragasztóanyag nem kerülhet a szigetelőlapok közé.

A lábazatnál a kezdőprofil alól indítva általában 2 cm-rel vékonyabb, extrudált polisztirol lemezt használunk. Ez vékonyabb, mert a kezdőprofilon kialakított úgynevezett vízorr minimum 2 cm-rel kiljebb kell kerüljön, mint a lábazat. Csak extrudált lemez használható, mert az nem szívja fel a vizet, valamint nagyobb szilárdsága miatt jobban ellenáll a mechanikai sérüléseknek.

- hőszigetelés kivitelezés hiba: a lapokat nem illeszkednek pontosan egymáshoz, és az így keletkezett résekbe ragasztó kerül. Messziről nehéz kiszúrni, azonban ezek a ragasztócsíkok pici hő hidak és lényegesen rontják a hőszigetelés hatékonyságát.

- hőszigetelés kivitelezés hiba: Teraszok esetén a talajig engedik a fehér nyílt cellás polisztirol lapokat, ami később megszívja magát nedvességgel, megfagy és ledobja magáról a színvakolatot.

 

                                        IV. Egységes polisztirol felület kialakítása

 

A kész felületet az esetleges egyenetlenségek miatt össze kell csiszolni. A sarkoknál, a ragasztó száradása után szintén lehetnek kis eltérések, amik ezt a lépést indokolják.

 

                                           V. Polisztirol lapok mechanikai rögzítése

 

Az egy m2-re eső dűbelek száma az aljzat minőségétől és az épület magasságától függ (általában 4-12 db között mozog). Ha a homlokzat magassága meghaladja a 4 métert, mindenképpen dűbelezni kell. Akár új építésű téglafalról, akár meglévő vakolatra történő, utólagos hőszigetelésnél minden esetben szükség van a polisztirollapok mechanikai rögzítésére. A dűbel hosszát úgy érdemes megválasztani, hogy a falban minimum 4 cm fogjon, plusz a vakolat és a polisztirol lap vastagsága.

- hőszigetelés kivitelezés hiba: a ragasztáson kívül nem rögzítik a polisztirol lapokat, elmarad a dűbelezés

 

                            VI. Hőszigetelés kivitelezés a kivágásoknál és sarkoknál

 

A kapcsolók, a fali lámpák, az ablakok, a tető faszerkezete, a teraszok mind megnehezítik és lassítják a hőszigetelés kivitelezés munkafolyamatát. Ezeknél a részeknél purhabot kell használni, mert tökéletes szigetelést biztosít a hézagoknál, nem engedi, hogy a ragasztó a szigetelőlapok közé kerüljön és összeragasztja a lapokat, így teljes homogén felületet biztosít.

Élvédőt minden sarokra és élre tenni kell, mert csak ez tudja megvédeni a sarkokat a mechanikai sérülések ellen. Nem elhagyható, mert a sarkoknál nagyon könnyen megsérülhet a hőszigetelés.

- hőszigetelés kivitelezés hiba: élvédőkön spórolnak, és egy év múlva már letörnek darabok a hőszigetelésből a sarkoknál.

 

                                             VII. Üvegszövet beágyazása

 

Egy újabb lépés, amit csak szakszerű kivitelező tud hibátlanul végrehajtani. A fentiek szerint előkészített sík és hézagmentes felületre fogazott simítóval kell felhordani a rögzítő tapaszt. Az üvegszövetet a még nedves réteg közepébe függőleges csíkokban kell beágyazni. Legalább 10 cm széles átfedéssel kell számolni. A hőszigetelő rendszernek szerves része az üvegszövet, nem hagyható el. A nyílászárók sarkaiba 45 fokban elfordított kb. 30 x 30 cm-s háló darabokat kell duplán felragasztani, mert így jobban véd az estleges repedések kialakulása ellen. Ragasztótapaszból 3 kg/m2 szokott kelleni, hálóból pedig 1,1 m2/m2.

- hőszigetelés kivitelezés hiba: Ha a hálót a homlokzat tetején megakasztják egy szöggel és az így lelógatott csíkokat, kívülről kenik be ragasztótapasszal, akkor semmit nem ér a hálózás, mert a ragasztó megkötése után az egész egyben lehúzhatóvá válik.

 

                                                           VIII. Alapozás

 

Az alapozóknak nedvszívás-kiegyenlítő és tapadás elősegítő szerepük van. Száradási idő 24 óra, ezt célszerű betartani! Élénk színek esetén az alapozót is az adott színkód szerint meg kel színezni. Anyagszükséglete:0,15 kg/m2.

 

                                                    IX. Színvakolat felhordása

 

Az utolsó művelet gyors, pontos, összeszokott munkát igényel a szakemberektől. Minden vakolatra igaz, hogy +5 °C alatt nem alkalmazhatóak, fagyban nem lehet vakolni. Nyáron pedig a napsütötte oldalon keletkezhetnek nem várt színfoltok, azonban az árnyékos oldalon lehet dolgozni. Alapvetően kétféle vakolat típust különböztetünk meg: a zsákos vakolat olcsóbb, de sokkal nehezebb vele dolgozni, ezt a helyszínen kell vízzel összekeverni. A vödrös anyag drágább, de mivel előre be van keverve, soha nincs probléma a szín egyenletességével. A színezék anyagszükséglete fajtától és gyártótól függően: 2,3-3,5 kg/m2.

- hőszigetelés kivitelezés hiba: az időjárási viszonyokra fittyet hányva, +5 °C alatt is dolgoznak, a vakolat pedig rövid időn belül lepotyog.

- hőszigetelés kivitelezés hiba: A színkeverés egyenetlensége miatt foltok alakulnak ki, illetve a napos oldalon történő munka során a nagy napsugárzásnak kitett felület is foltossá válhat.

 

 

 

                                                  Megtakarítás hőszigeteléssel

 

Szakszerűen kiválasztott és szabályosan kivitelezett hőszigetelés esetén a fűtés költségei akár 40%-kal csökkenhetnek. Összességében a hőszigetelés költségei 3-4 év alatt térülnek meg. A szigetelés vastagságával nő ugyan a hőszigetelés anyagköltsége, azonban a megtakarítás is ezzel arányos.

 

   6 cm hőszigetelés 10 cm hőszigetelés
Eredeti "U" érték       1,4 W/m2K 1,4 W/m2K
Szigetelés utáni "U" érték       0,45 W/m2K 0,3 W/m2K
Különbség      -0,95 W/m2K -1,1 W/m2K
Megtakarítás     1.570 Ft/m2/év 1.815/m2/év
Éves megtakarítás

      188.400 Ft

217.800 Ft

 

Egy 100 m2 falfelületű, 30 cm vastag téglaházat véve alapul jól látszik, hogy a megtakarítás mértéke a hőszigetelő lapok vastagságával nő.

 

 

Ma azt javasolják a szakemberek, inkább a vastagabb hőszigetelő lapokat részesítsük előnyben, hiszen 10 cm hőszigetelő lap használatával 100 cm tömör téglafal szigetelését adjuk hozzá utólag a falainkhoz. Egy cm-rel megnövelve a szigetelőlap vastagságát 15-20%-kal növelhetjük meg a szigetelőanyag hővezetési ellenállását.